Mar

Amb una extensió de 5,7 km, la Via Verda del Mar discorre entre els termes de Benicàssim i Orpesa, sobre part del traçat de la històrica línia València-Tarragona.

La Via Verda del Mar és un dels pocs vestigis del primitiu traçat de la línia València-Tarragona reconvertit a aquesta nova funció en territori valencià. La construcció de l’original traçat ferri entre les dues capitals es va dilatar poc més de 7 anys, entre maig de 1861 i el 21 de juliol de 1868, quan va ser inaugurat el pont sobre l’Ebre a Tortosa, hui integrat en la Via Verda del Baix Ebre (coneguda també com a Val de Zafán). El principal promotor de la connexió va ser el controvertit José Campo, qui al capdavant de la Societat dels Ferrocarrils d’Almansa a València i Tarragona (AVT) va saber moure’s àgilment sobre la fina línia que en aquells dies separava la funció pública de l’interés particular. El recorregut entre València i Tarragona, un tipus de nexe històric entre la Via Augusta de l’antiguitat i l’actual projecte del Corredor Mediterrani, es va considerar línia indispensable per al desenvolupament econòmic del país. Propietaris i infraestructures van variar amb el temps: l’AVT va ser absorbida en 1891 per la Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España (nord). Després de la Guerra Civil, el ferrocarril va ser nacionalitzat quasi íntegrament, i aquesta connexió va passar a formar part de la xarxa de RENFE, que va incorporar progressivament modernitzacions tècniques que van afectar el recorregut. 

En 2003 va deixar de funcionar el tram ferroviari que hui és la Via Verda del Mar. Va ser substituït per una nova variant, en via doble i destinada a explotar l’alta velocitat. Era l’ocàs d’un trajecte en via única, d’alta sinuositat i amb travessia urbana, finalment renovat com a via verda entre 2008 i 2009 pel Ministeri de Foment en col·laboració amb la Generalitat Valenciana.

En aquest recorregut apareixen indicats els elements següents:

  • En traçat de color verd, el recorregut de la Via Verda actual.
  • En traçat de color roig, fragments del recorregut original de la línia fèrria de València a Tarragona, on difereix amb el recorregut actual de la Via Verda.
  • Més de 27 punts d’interés, inclosos accessos als municipis per on discorre la via